Det går faktisk sjældent op for os, at der har været ildebrand i bygningen. Det er noget, vi slet ikke lægger mærke til. Og det gør vi ikke, fordi bygningen, vi kommer i, er godt brandsikret. Der er små alarmer sat op overalt. De er sat op, fordi brandmyndighederne har forlangt, at bygningen skal brandsikres meget grundigt. Kravene har været stramme. Og det er forståeligt. Det er jo en af de få bygninger, der stadig huser et avistrykkeri. Og her er meget papir. Papir kan være ualmindeligt farligt, hvis det ikke opbevares korrekt. Der er fare for, at det kan selvantænde, hvis det bliver udsat for almindeligt sollys på en varm sommerdag. Der er fare for at det springer rundt i et rum, hvis det er blevet antændt og dermed spreder ild. Så ja, brandsikring i bygningen skal være på det højeste niveau.
Inergen til brandslukning
Her er det, at dem, der er ansvarlige for sikkerheden i bygningen, har gjort det eneste fornuftige: De har valgt at bruge alarmsystemer til brandslukning med Inergen fra Fire-Eater. Det er et system, der opfanger det mindste tegn på brand meget tidligt. Det sender Inergen ud over det ramte område og ofte formår det at slukke en ildebrand under opsejling. Systemet til brandslukning med Inergen formår med andre ord at ’gribe’ og slukke en mulig brand, inden det bliver til en alvorlig skade. Og ja, det er derfor en løsning, som er efterspurgt, når det handler om brandsikring af brandfølsomme bygninger. Fx et stort og historisk avishus. Men det kunne sådan set også være en anden bevaringsværdig bygning, som får installeret sådan et system.
Bevaringsværdige bygninger
I Danmark har vi en del gamle og bevaringsværdige bygninger. Det kan være slotte. Gamle bondegårde (med stråtag og bindingsværk). Det kan være hele områder i de gamle bycentre, som viser os, hvordan byen var i middelalderen. Her er de små skæve huse ofte fredede og der er krav til grundig brandsikring. Her bliver systemerne til brandslukning med Inergen ofte sat op. Dels fordi, det er systemer, der er diskrete, dels også fordi systemerne er meget effektive. Vi vil jo ikke have grimme dimser, der er skruet fast i loftet, til at ødelægge den smukke arkitektur. Vi vil gerne opleve bygningen – eller området – som det var, dengang det blev opført. Vi vil gerne have en autentiske oplevelse, uden at den bliver forstyrret af moderne teknologi.
Brandsikring
Hvorfor brandsikrer vi så bygningerne? Ja, det gør vi jo for at bevare dem. Og vi ved godt, at de besøgende ikke forsætligt vil sætte ild til dem. Men det kan jo ske, at et lyn slår ned i en bygning. Og her skal der så være et system, der reagerer hurtigt. Og det gør systemerne til brandslukning med Inergen. Der er faktisk eksempler på, at sådanne systemer har formået at slukke eller i det mindste begrænse en ildebrand så meget, at brandmændenes arbejde blev gjort meget lettere – og meget mindre farligt for dem. Vi skal derfor være glade for, at den moderne teknologi findes: Den sætter os i stand til at værdsætte, bevare og lære.