Spring til indhold

Bucky går Lean

  Nu har vi her i organisationen haft en idé om, at vi skal til at implementere Lean. Vi gjorde derfor det – for snart et år siden – at vi sendte to af vores medarbejdere på et Lean kursus for at lære om begrebet, og så de kunne sætte processen i gang. Vi har jo hørt så meget om, at det (Lean) kan medvirke til bedre arbejdsmiljø og mere effektive arbejdsgange. Vores medarbejdere er bare ikke rigtigt kommet i gang med at skubbe processen i gang endnu. Og det undrer os. Vi ved, at de forsøger ihærdigt. Men det er, som om at de Lean kurser de kom på ikke rigtigt klædte dem ordentligt på. Der er – rent ud sagt – ikke sket en dyt i de sidste måneder.

  Mange møder

  Vi har haft adskillige møder med dem. De siger, at det er en proces, der ikke umiddelbart giver synlige resultater. De fortæller også, at de møder en del modstand fra deres kollegaer. Det er, som om de hele tiden har en masse undskyldninger parate.
  Det kan bare ikke passe. Vi ved jo, at de har lavet lange beskrivelser af arbejdsgangene her i huset. Vi ved også, at de har brugt massevis af tid på at lave jobbeskrivelser for at se, om der er overlapninger mellem jobs og processer.
  Vi ved også, at de allerede har identificeret flaskehalse og overlapninger, så hvorfor kommer de ikke videre? Det er det store spørgsmål.

  Slog i bordet

  I sidste uge blev jeg faktisk meget skuffet over at skulle høre på de forklaringer om, at resultaterne vil vise sig meget snart. Jeg forstod dem ikke helt. Og det betød faktisk, at jeg kom til at slå i bordet og fortælle dem, at hvis der ikke kommer resultater meget snart, så må vi revidere hele planen om at indføre Lean i virksomheden. Dårlig taktik fra min side. Jeg er meget bange for at miste deres indsats. Det leder til denne historie:

  Jeg blev Lean konsulent

  For et år siden vinkede jeg farvel til en virksomhed, som jeg havde hjulpet i gang med at indføre Lean. Det var en vidunderlig opgave at få. Virksomhedens ledelse var utroligt motiveret og gjorde virkeligt et godt stykke arbejde for at motivere deres medarbejdere.

  De var virkeligt dygtige til hurtigt at få aflivet myter og mistanker om nedskæringer. Og efterhånden som mit arbejde skred frem, kunne jeg se, at det ville blive endnu en succeshistorie. Det er det, der er så fedt ved at være Lean konsulent. Jeg får lov til at se, hvordan de kommer igennem de første svære skridt. Og når en virksomhed så er kommet over kravlestadiet, og har fundet balancen, så kan de faktisk fortsætte på egen hånd.Og jeg vil være blandt de bedste.

  Sådan var det også i dette tilfælde. Jeg hjalp dem igennem tumlingestadiet og gav dem enkelt retningslinjer for, hvordan de kunne komme videre. I det år, der er gået siden da, har de så sendt adskillige medarbejdere til Lean kursus hos os. Det er jeg naturligvis personligt meget glad for at se. Og jeg er endnu gladere for at se, at de medarbejdere, de sender, udvikler sig til at blive rigtigt gode Lean managers.

  Uforglemmelig oplevelse

  I går var jeg så på besøg i virksomheden. Det var en uforglemmelig oplevelse. De er virkeligt kommet meget langt på det år, hvor jeg ikke har været sammen med dem. Det var kanon at høre om, hvordan de har lært at tackle problemer. Om, hvordan de har lært at være meget fleksible i de meget krævende arbejdsgange, de har. Ja, det var en utrolig dejlig oplevelse at se, at det hårde stykke arbejde, jeg lagde for mere end et år siden, bærer frugt. Når man får sådan en oplevelse, så kan man ikke være andet end taknemlig for at have verdens bedste job. Også selv om det er hårdt. Det er konge.