Spring til indhold

Digitale måleinstrumenter

  worm's eye-view photography of ceiling

  Det er tidlig morgen og du har lige været i brusebad. Det var skønt. Du træder forsigtigt ud af brusenichen og bevæger dig hen imod håndvasken og spejlet. Og et skridt mere til højre, for lige at åbne vinduet, så der kan blive luftet godt ud. Du kan godt høre, at det knirker lidt med vinduet. Men du skænker det ikke en tanke. Vinduet knirker hver morgen. Så hvorfor ikke også i dag. Du træder hen til håndvasken og spejlet. Børster tænder og begynder at lægge makeup. Og så får du et chok. Vinduet falder simpelthen ud! Heldigvis falder det ind på gulvet – og ikke ned oppe fra tredje sal. Det kunne jo slå et menneske ihjel med så langt et fald.

  Sikke et chok

  Du er totalt paf. Ringer til viceværten og får lavet en aftale med ham om at komme og få sat et nyt vindue i. Viceværten kommer så hurtigt han kan. Væbnet med et nyt lille vindue til badeværelset under den ene arm og med en fugepistol under den anden. Han sætter vinduet nogenlunde pænt på plads og begynder at fuge mellemrummet imellem murværket og vinduesrammen. Det bliver noget værre klamphuggeri – og du er bestemt ikke tilfreds. For det første skal et vindue ikke fuges fast. Det skal mures fast. For det andet, så har han slet ikke forstand på at bruge en fugepistol. Der ligger mere fugemasse på gulvet, end der sidder omkring rammen. Du ringer boligselskabet op og beklager dig. Heldigvis har de forståelse for dine beklagelser. De lover, at der kommer en ægte murer ud til dig i morgen, så vinduet kan blive sat ind, sådan som det skal – og som reglerne foreskriver.

  Det er ikke i orden

  Du er godt nok sur. Men du kan godt leve endnu en dag med forholdene ude i badeværelset.

  Mureren ankommer. Han har både en værktøjskasse, mørtelblanding og andre tingester med sig. Han vader ind på badeværelset og sukker dybt. Du hilser ham velkommen. Men gider ikke at tilbyde ham en kop kaffe nu. Lader ham rumstere i badeværelset.

  Du ser dog, at han finder sådan en lille digital afstandsmåler frem, så han kan måle afstanden imellem vinduet og muren rigtigt. Det er lidt samme teknik (digitalt) der også bruges i den smarte fugtmåler, du lige selv har købt. Han skal jo ikke blande mere mørtel en højest nødvendigt. Mørtelen bliver blandet. Han finder sin spartel frem og begynder at mørtle. Han begynder også at fløjte. Arbejdet skrider frem. I løbet af en god times tid har han fået sat vinduet op. Han fortæller dig, at han lige skal vente en times tid, så kan han fuge og bagefter, så skal det hele bare tørre.

  Selv fugepistolen er elektrisk

  Du tilbyder ham en kop kaffe i ventetiden. Det siger han ja tak til. Så I sidder der med hver jeres kaffe i hånden og småsludrer. Han fortæller dig, at det slet ikke er usædvanligt, at folk tror, at små vinduer kan sættes fast med fugemasse. Der skal dog lidt mere til. Han har tit lavet den slags reparationer. Han finder sin elektriske fugepistol frem. Fylder den med masse og får fuget om vinduet i en fart. Det ser meget pænere ud nu. Han har ikke spildt en dråbe fugemasse på gulvet.