Spring til indhold

Teknologiske hjælpemidler

  Dit barn har måske fået en diagnose, der hedder ADHD. Det er du naturligvis ikke glad for – og du håber at på længere sigt, så vil det vokse sig væk fra ADHD. Men lige nu, så er der problemer, som du skal tackle, når barnet skal i seng. Sådan der ved sengetid bliver dit barn nemlig meget uroligt. Og det er irriterende, fordi I kommer til at skændes. Ingen ønsker at skulle gå i seng efter et skænderi. Så, hvad kan du gøre for at hjælpe dit barn, så I ikke kommer op at skændes?

  Mange muligheder

  Ja, der findes terapeutiske hjælpemidler, som kan bidrage til at dit barn får nemmere ved at falde til ro: En musikpude kan hjælpe, fordi opmærksomheden ledes hen på musikken i stedet for at skulle i seng. En kugledyne kan også være behjælpelig, fordi den er tung og bidrager til at hastigheden, som hjertet banker ved, bliver sat lidt ned. Der strømmer derfor mindre adrenalin igennem kroppen og uroligheden forsvinder.

  Men hvis du nu går på Google og søger efter terapeutiske hjælpemidler, så må du altså ikke blive forskrækket, hvis du får en henvisning til et site, der sælger demens hjælpemidler. Dit barn har ikke demens. Ej heller har det Parkinson. Men ældre mennesker, der lider af Parkinson eller demens, kan faktisk også få god gavn af de samme terapeutiske hjælpemidler, som dit barn. Især hvis der er tale om uro i kroppen – og til tider også i sindet!

  Demens og terapeutisk hjælp

  Det er ligegyldigt, om vi kalder hjælpemidlerne for ’demens hjælpemidler’, ’Parkinson hjælpemidler’ eller ’terapeutiske hjælpemidler’. Produkterne kan bruges af alle mennesker. Både dem med Parkinson eller ADHD. Ok, ikke alle, men de hører alle sammen ind i en produktgruppe, som ofte kaldes for velfærdsteknologi.

  Velfærdsteknologi handler om at forbedre hverdagen, for mennesker, der ikke er i stand til at tage totalt vare på sig selv. Derfor findes der mange forskellige produkter. Nogle er meget store og kostbare – fx kan særlige plejesenge, der er beregnet til at skulle installeres i private hjem, være meget dyre. En musikpude koster slet ikke i nærheden af, hvad en plejeseng koster. Men den tilhører også gruppen af produkter, som vi kalder for velfærdsteknologi.

  Der ligger forskning og viden bag

  Nu spørger du så sikkert om, hvad et dement menneske skal med en musikpude. Helt nøjagtigt det samme som dit barn: Musikpuden skal bruges til at mennesket falder til ro. Demente mennesker kan til tider blive meget urolige. Så, det at lytte til dejlig musik kan få dem til at slappe af. På samme måde med en tyngdedyne – eller en vippestol.

  Det, du bare skal sørge for, er at købe et terapeutisk hjælpemiddel til dit barn, som passer det i størrelsen. Fx skal du være opmærksom på, at fx tyngdedynen ikke vejer for meget til dit barn. Eller at vippestolen ikke er for høj. Og ja, hvis du kan få fat i en musikpude, der kun drives med batteri, så er du sikker på, at barnet ikke vikler sig ind i kablet. Så: Brug din sunde fornuft. Hjælp dit barn, så I undgår konflikter. En dag vil du sikkert finde musikpuden gemt væk i en kasse.