Spring til indhold

En hestepiges far

  boy in black and white stripe polo shirt riding on white horse during daytime

  Det var en barbarisk morgen. Du skulle tidligt op, have traileren spændt på bilen og så afsted til Sverige. Der er stævne. Din datter deltager – og du gør alt for hende: Er hendes chauffør, træner (når den daglige træner er fraværende), far og forsørger. Alle weekender bliver brugt på hende og hesten. Det er en investering – ikke kun økonomisk – så sandelig også følelsesmæssigt. Sker der noget med hesten, så er det ’død og ulykke’, indtil dyrlægen kommer og fastslår, at det kun er et forbigående insektstik.

  Op gennem Sverige

  Køreturen op til syd for Stockholm gik fint. Det var heller ikke svært at finde etablissementet, hvor stævnet bliver afholdt. I har været der før. Men denne gang har arrangørerne virkeligt lagt sig i selen for at få skabt de bedst mulige forhold for alle: Heste såvel som ryttere, hesteejere, staldpersonale, dommere, dyrlæger og naturligvis tilskuerne. Du kan se, at der er kommet nye staldbygninger op på stedet.

  Men dertil har de også fået sat nogle midlertidige billige hestebokse op, som gæstende heste skal bo i. Der er mange regler, der skal følges: En syg hest skal i karantæne, indtil dyrlægen har lavet en diagnose. En hest, der kommer fra et andet område, skal måske også i karantæne. Alle dyrene skal tjekkes af dyrlæger. En hest, der halter, må ikke deltage i stævnet osv. En hest, der vinder skal dopingtjekkes. Der er derfor brug for flere forskellige staldfaciliteter, som skal ligge separat fra hinanden. Det kræver plads.

  I Sverige er det hästboxar

  Som hesteejer har du adgang til alle faciliteter på hele stævneområdet. Og det vil du benytte dig af. Du vil gerne se de nye permanente stalde. Du skal lige lure dem nogle tricks af. Hvordan har de tacklet problemerne med sikkerhed og funktionalitet inde i staldbygningen? Hvor store er hestenes bokse i virkeligheden? Lys forholdene – hvordan er de? Udluftning og ventilation – på både varme og kolde dage? Hestene skal jo have de bedst mulige forhold. Du går en tur i en af de nye stalde for at se på forholdene. Du kan se, at alt er meget nyt. Der er står stadig emballagepap rundt omkring, som har små reklameetiketter på sig: ”billiga hästboxar”.

  Stalden var perfekt

  Du griner for dig selv: Den nye stald ser bestemt ikke billig ud. Tværtimod. De nye bokse ser ret eksklusive ud. Og de er store. Hestene har plads til, at de kan ligge ned uden at blive fanget op ad en væg, når de vil rejse sig. Flot. Du lægger mærke til en staldpige, som er ved at rydde op. Hun slæber de store stykker emballagepap ud. Taber et lille stykke pap på vejen. Du samler det op for hende. Ser en anden etikette: ”billige stallvinduer og stalldører.” Hun smiler og skynder sig videre med arbejdet. Du spørger hende om arbejdet i den nye stald. Fungerer det for hende? Hun fortæller dig, at det hele er så nyt endnu. De blev faktisk først færdig med den permanente stald her i nat. Det er derfor hun er ved at smide pap og emballage ud. Hun regner dog med, at arbejdet bliver nemmere i fremtiden, fordi boksene er så rummelige.