Spring til indhold

Konkurs eller rekonstruktion?

  man writing on paper

  Lige nu forsøger du at slå koldt vand i blodet. Du har lige fået regnskabet for 3. kvartal. Der er for mange røde tal. Det ser bestemt ikke godt ud. Dine kinder er røde af ophidselse. Du har hjertebanken. Du ser nemlig, at fremtiden ikke længere er der for din virksomhed. Du må lukke den – hvor nødigt du end vil. Du er sådan set gået konkurs allerede. Du manglede bare lige bekræftelse på din mistanke. Den har du så fået nu. Med kvartalsregnskabet.

  Advokaten hjælper

  Heldigvis er du en erfaren virksomhedsejer. Du har været i lignende situationer før. Så selvom du har hjertebanken – faretruende – så griber du telefonen og ringer til en ven, du har. Han er konkurs advokat og har tidligere hjulpet dig med en rekonstruktion af en virksomhed, du ejede. Et eller andet sted håber du, at han kan udrette det samme mirakel for dig nu. Du ringer op. Han svarer ikke. Du venter en times tid. Ringer op igen. Han svarer stadig ikke – men du får besked om, at han får besked om at du har ringet til ham.

  Hvad siger tallene?

  Du sætter dig ved arbejdsbordet og studerer tallene nøje. Der er et lån, som måske kunne lægges om. Der er også lidt for mange udgifter på repræsentationskontoen. Det skal der skæres ned for. Medarbejdere skal ikke længere kunne invitere samarbejdspartnere på dyre frokoster og give dem dyre julegaver. Du studerer og ser, at du kan lave nogle små nedskæringer i nogle af driftsomkostningerne. Men er det nok? Din telefon ringer. Det er dit advokatfirma, som hilser dig med glad og energisk stemme. Du forklarer ham dit problem og spørger, om han har tid til at hjælpe dig, så du kan finde en løsning på dit akutte problem: Gælden, der er for stor.

  Et møde er aftalt

  I aftaler at mødes på din vens kontor i eftermiddag. Sådan efter fyraften, når alle er gået hjem, så i kan se på sagerne i fred og ro. Du samler derfor alle relevante dokumenter og papirer sammen i en bunke, som du skal have med til mødet i eftermiddag.
  Henne hos konkurs advokaten begynder du at sludre om konkurserklæring og om, at du nu står overfor en lukning af din virksomhed igen. Din ven kigger grundigt på papirerne. Laver nogle noter – med ulæselig håndskrift – på en post-it. Han siger ikke så meget, men fortæller dig, at han lige skal bruge et par dage på at granske papirerne og tale med en revisor. Han vil vende tilbage til dig.

  Du tænker, at det er fair nok, at han lige får tid til at se grundigt på situationen, inden han fortæller dig, hvad der er bedst. I afslutter mødet med at sludre lidt om løst og fast: Hvordan har jeres hustruer det, børnene? Den politiske herskende debat. Alt muligt. Du er nervøs, men forsøger at bevare dit ellers meget cool og udadvendte jeg. Inden I tager afsked med hinanden, siger din ven dog til dig, at lukning af virksomheden er udelukket. Det kan han allerede se nu. Det handler bare om at finde den rigtige konstruktion for virksomheden fremover – og det skal gå hurtigt.