Spring til indhold

Hundetræning hvordan?

  For små 2 måneder siden købte vi en hund. En hvalp. En sød og nuttet, lille en. Den er godt nok vokset meget på de to måneder. Fra at veje ca. 3 kg vejer den omkring 15 kg. Dyrlægen har sagt, at den vil vokse sig stor – der findes eksempler på racen, der vejer omkring 45 kg. Det er derfor nødvendigt, at vi lærer den at lystre os nu. Helst skulle vi have startet med at træne den for en måned siden.

  Kursus i hundetræning

  Jeg kan godt huske, at dyrlægen anbefalede os et kursus i hundetræning for en god måneds tid siden. Jeg havde det bare sådan, at jeg syntes ikke, at det ville være rimeligt, at den skulle i træning allerede. En 4 måneders gammel hvalp. Den skal da have lov til at være lille. Da dyrlægen spurgte mig – her i går – om vi var kommet i gang med at træne hunden, blev jeg lidt flov. Jeg måtte jo sige, at” Nej, det er vi ikke.” Han kiggede på mig og forklarede mig, at det er altså nødvendigt. Med den hastighed, som hunden udvikler sig fysisk, kan det ende med, at det bliver farligt for os. ”Kan du forestille dig, hvis du går en tur med din hund, den vejer 45 kg, og lige pludseligt sætter den af i løb. Fuld kraft frem. Hvad sker der med dig?”

  Havde ikke tænkt over det

  Jeg havde sådan set ikke skænket det, en tanke. Men jeg kan godt forestille mig, at i sådan et tilfælde vil jeg få revet min skulder af led – og måske også falde, fordi trækket bliver så kraftigt og kommer pludseligt. Den slags tænker man bare ikke over, når hvalpen er så nuttet. Og 15 kg er ligesom stadig en håndterbar vægt. Jeg kunne godt se dyrlægens pointe og lovede ham at komme i gang med at få trænet hunden. Hurtigst muligt.

  På vejen hjem fra dyrlægen tænkte jeg over tingene. 1: Jeg har lovet min dyrlæge at finde det her kursus i hundetræning, som han anbefalede endnu en gang. Det løfte må jeg holde. 2: Hvis jeg nu forsøger at tænke over, hvor meget hjerneaktivitet, der egentlig sker hos et nyfødt menneske og overfører det til en hund, så må der jo være sket utroligt meget inde i hundens hoved allerede nu. En nyfødt lærer jo fra den allerførste dag! Gør hunde ikke også det? At der så lige er en ekstra dimension for hunden, gør det endnu mere uansvarligt af mig, at jeg ikke hørte efter, hvad vores dyrlæge sagde for en måned siden.

  Hunde skal lære at lystre

  Hunden skal jo lære at lystre os. Det betyder, at den skal kunne ’tale vores sprog’. Og hvad har den lært af det? Intet. Eller det tror jeg ikke, at den har. Den ved, hvor mad- og vandskålene står. Det er det. Jeg får dårlig samvittighed overfor hunden. Det er ikke retfærdigt. Vi har ikke givet den en chance. Den fortjener et godt liv. Så hvorfor har vi bare ladet den flyde rundt i sin egen verden? Vi starter på kurset i hundetræning i morgen på https://onlinehund.dk/