Spring til indhold

Efter indbrud

  Vi har haft indbrud. Det er ikke en rar følelse. Man føler sig ikke kun berøvet for materielle ting og værdigenstande. Man føler sig rent ud sagt fysisk angrebet. Måske lidt i retning af voldtaget. Det er, som om at nogen har forulempet dig meget voldsomt.

  Indbruddet skete, mens vi var på vinterferie. Vi var på besøg i 4 dage hos mine forældre, som bor i Jylland. Drengene havde en sjov oplevelse med at gå med deres morfar i stalden og fodre kvæg. De fik også nogle rideture på en af ponyerne, som en pige opstalder hos ham.

  Slem forskrækkelse

  Men det var noget af en forskrækkelse at komme hjem. Vi kunne se, at tyvene havde brudt hoveddørens lås op. Hvordan ved jeg ikke. Men der kom vi op ad trappen. Glade efter vores lange weekend på landet, og så så vi det roderi, som mødte os. Vores nabo var ikke hjemme, da vi ringede på for at spørge hende, om hun havde hørt eller set noget. Så vi kunne ikke lige få afklaret, hvornår indbruddet var sket. Vores nabo rejser meget, så vi tænker, at hun måske også har haft indbrud. Det så det, dog ikke ud til. Vores underbo kom op til os, da vi lige var trådt ind. Hun havde hørt noget larm lørdag formiddag. Du ved på det tidspunkt, hvor alle er på indkøb, og hvor hovedindgangen ikke er låst. Hun havde været hjemme, men havde sådan set ikke tænkt over, at det var unormalt. Hun troede, at det var vores drenge, som legede. De kan være ret vilde nogle gange.

  Først politi og så låsesmed

  Vi meldte naturligvis indbruddet til politiet. De kom og tog rapport, og vi fik fat i vores forsikringsselskab. Vi fandt også en låsesmed på Frederiksberg, som kunne komme hen til os med det samme, selvom vi bor i København.
  Han var parat til at hjælpe med at få skiftet låsen til vores hoveddør.

  Han kunne se, at tyvene havde haft mulighed for at hive låsens cylinder ud af døren. Det var grunden til, at vores underbo havde hørt lidt larm. De havde åbenbart haft et eller andet instrument eller værktøj med, som satte dem i stand til at få fat om cylinderen. Og da døren er forholdsvist gammel, har det ikke været svært for dem.

  Tyverisikring

  Han forklarede os, at en moderne lås er en sikker lås. De gamle låse, som sidder i de fleste hoveddøre her i ejendommen, er nemme at dirke op. De giver meget lidt sikkerhed mod indbrud. Han anbefalede os, at vi fik skiftet hele låsen. Faktisk også døren. Man kan få sikkerhedsdøre og låse dertil, som det er umuligt at bryde op. Hvis der skal være indbrud, når man har sådan en, skal forbryderne virkeligt larme, fordi dørens ramme også bliver beskadiget.

  Vi besluttede, at vi ville få en ny dør og en sikker lås sat op. Det kunne låsesmeden hjælpe os med at finde hurtigt. Tømreren og låsesmeden kommer i morgen og sætter døren op. Og samtidigt får vi også sat ny lås i døren ud til bagtrappen.

  Kan indbrud undgås?

  Næppe helt - men mange kan undgås ved at sikre sig med nye og moderne låse.

  Hvordan anmeldes et indbrud?

  Du kan ringe til det lokale politi - men er der risiko for, at tyven er i huset endnu, skal du ringe 112.