Spring til indhold

En rigtig høvlebænk

  Nu har jeg jo været i gang med at lære at arbejde med metal i næsten et år. Det er stadig sjovt. Men jeg har lavet et regnskab over, hvad det har kostet mig. Og det er ikke så lidt. Ud over udgifterne til selve kurset, så har jeg jo også købt metal. Og det koster. Alt efter hvad det er for et metal, man arbejder med. Jeg har købt en del kobber og sølv. Men det er det. Guld har jeg ikke råd til. Titanium er jeg lidt bekymret ved. Men det er jo ikke metallet, som har slugt pengene. Nej. Tro mig. Det er ikke den store udgift.

  Værktøjet

  Den store udgift har været alt det værktøj, som jeg har købt i løbet af året. Ikke kun file og save og forskellige dimser til at holde små genstande med. Jeg har også købt et stykke el-værktøj, som virkeligt sparer en masse tid. Det er sådan en hængeboremaskine, som har et håndtag, så man hurtigt kan skifte et bor eller sliber ud. Det går hurtigt at få slebet metallet rent med sådan en. Man behøver ikke at sidde der ved sin bænk i flere timer med et stykke sandpapir i hånden. Men den var temmelig dyr. Og så skal man jo have flere forskellige håndtag til den, så man kan skifte funktion hurtigt. Men jeg er glad for den.

  Næste ting er en høvlebænk

  Nu er det bare sådan, at, jo gladere jeg bliver for min nye hobby, så får jeg jo flere og flere idéer til, hvad jeg vil lave. Og det kræver også flere stykker værktøj. Jeg har jo en tanke om, at jeg skal have en rigtig høvlebænk sat op. Ikke en guldsmedebænk. Den behøver jeg egentlig ikke. Jeg står nemlig op, når jeg arbejder. Det er faktisk, kun når jeg saver, at jeg sidder ned.

  Men en høvlebænk vil være rar at få. Den er dyr. Men den vil give mig muligheden for at få plads til at kunne banke metal fladt eller få sat en armrigle ordentligt fast, når jeg vil banke et armbånd rundt. Høvlebænke har nemlig en indbygget skruetvinge, så man bare skal sætte riglen fast. Jeg har faktisk set, at man kan få høvlebænke med flere skruetvinger, og det ville være fantastisk. Så behøver man ikke at skifte fra det ene projekt til det andet. Man kan bare lade det ene projekt blive siddende, mens man arbejder på et andet. Men sådan en høvlebænk er kæmpestor.

  Jeg er ikke sikker på, at jeg har plads til sådan en i mit lille værksted. Måske burde jeg kontakte den lokale tømrer og bede ham om at give mig et tilbud på, hvad det vil koste at få den lavet i lige præcist de mål, der passer til mit arbejdssted. Det er nok ikke en dårlig idé. Jeg vil også kunne få den lavet i lige det træ, som jeg gerne vil have. Det er måske lidt specielt. Men jeg kan godt lide at lege med den slags projekter. Det kommer på min to-do-liste for det kommende år.