Spring til indhold

Malerier i boligindretningen

  Når vi går ind på et museum eller galleri, kan vi opleve en side af kunsten, som vi normalt ikke møder i private hjem. Noget af det kan være kæmpe installationer, der rent praktisk ikke ville kunne komme ind ad en dør. Nogle malerier er så mørke i energien, at de ville være ulidelige at se på hver dag.

  Der tænker jeg på f.eks Michael Kvium, som er en fremragende og anerkendt maler. Men de sider af menneskeheden, han har valgt at skildre, repræsenterer måske ikke lige den energi, som ville være rar i et privat hjem.

  Kendte malere

  Og når vi taler om kendte malere, så ligger priserne også i et leje, hvor kun få kan være med, og formålet med et malerikøb kan nærme sig en investering – snarere end udsmykning.

  Når vi taler om kunst-malerier i private hjem, nærmer vi os udsmykning. Det kan gå fra det rent dekorative, hvor det essentielle er, at farverne står til sofapuderne, til maleriet med et stærk kunstnerisk udtryk, der giver hele hjemmet et løft. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at maleriet passer til hjemmet og dets beboere.

  Mange mennesker er lidt tilbageholdende med at kaste sig ud i et kunstkøb, da de ikke føler, de har forstand på kunst. Og i virkeligheden er det slet ikke forstanden, kunsten taler til.

  Bevares – det er fint at kende til en masse kunstretninger, vide noget om teknikker, kunne se forskel på en Chagall og en Renoir og være velbevandret i kunsthistorien.

  Lige i hjertet

  Men støder du på et værk, som går lige i hjertet på dig – et værk du kan synke ind i og blive ved med at betragte, så har du mødt det udefinerlige begreb, vi kalder kunst. Og den oplevelse kan du have uanset hvordan din kunstforstand er. Du behøver heller ikke at have læst psykologi for at vide, hvornår du er forelsket.

  Det behøver ikke nødvendigvis at være et maleri af en kendt maler. Der findes masser af dygtige kunstnere, som bare ikke er kommet gennem nåleøjet til de bonede gulve.

  Det kan der være mange grunde til. Hvis en kunstner ikke har gået på kunstakademiet eller er blevet optaget på tre kvalificerende censurerede udstillinger, er adgangen til de store gallerier som regel lukket. Men det betyder langt fra, at det er kunstnere, der ikke skaber noget af kvalitet.

  Fantastiske kunstnere

  Mange af disse kunstnere kan du møde ved de forskellige arrangementer, der findes med åbne atelierer. Du kan komme helt derind, hvor kunsten skabes, møde de enkelte kunstnere og få historierne bag malerierne.

  På den måde kan du på kort tid se rigtig mange malerier, og finder du et, der virkelig taler til dig, er det nok det, der vil sætte det helt specielle unikke præg på dit hjem.

  Er du alligevel i tvivl, så få maleriet hjem – evt nogle stykker at vælge mellem – og se på det nogle dage.

  Det er ikke så svært at købe kunst. Følg dit hjerte og køb gerne direkte fra kunstneren. Der får du mest for pengene.