Spring til indhold

Til sommerhuset

  Sommerhuset skal jo være et sted, hvor man slapper af og hygger sig med familie og venner. Og sådan er det da også her hos os. Vi er tit dernede – det ligger på en smuk grund med skov i baghaven og strand i forhaven. Perfekt sted både om vinteren og om sommeren. Indtil for et par år siden varmede vi det kun op med el – og en pejs. Men da vi fandt ud af, at håndværkerafdraget kunne bruges til at minimere omkostningerne til at få installeret en varmepumpe, begyndte vi at undersøge markedet.

  Kæmpe udvalg

  Vi fandt ud af, at det er kæmpestort. Der findes luft-til-luft varmepumper, og der findes luft-til-vand varmepumper. Vi fandt også ud af, at der er forholdsvis store prisforskelle på varmepumper. Det har noget at gøre med kapaciteten, den har. Vi var dog udkig efter en billig varmepumpe, da det jo er et sommerhus, vi skulle have den installeret i. Der er jo grænser for, hvor meget tingene må koste. Selvom vi bruger sommerhuset ofte, så er der altså grænser for, hvor stor en investering vi ville lave. På den ene side er det rart at vide, at installationen er af god kvalitet, og kan holde i mange år. På den anden side skal man også lige overveje, om det kan betale sig, i forhold til forbruget.

  Luft til luft er bedste valg

  Efter vores undersøgelse fandt vi ud af, at en luft-til-luft varmepumpe ville være det ideelle for os. Huset er jo ikke så stort, så kapaciteten behøvede ikke at være den største. Vi syntes også, at det er fantastisk, at vi også kan køle huset ned med den, når det bliver rigtigt varmt i løbet af sommeren. En sommer oplevede faktisk, at vi var indenfor i det kølige rum i flere dage, end vi var udenfor. Det er nemlig sådan, at når det er rigtigt varmt, og man er svedig, så kan man også gå hen og blive irritabel og sur. Så den sommer var vi virkeligt glade for vores varmepumpe.

  Lyden fra en varmepumpe

  Nu må jeg så lige sige, at den også har været til irritation for mig nogle gange. Det er nemlig, sådan at den brummer lidt for kraftigt. Altså udendørs-delen. Heldigvis er der langt til naboerne. De bliver ikke generet af den. Men det gør jeg. Jeg kan faktisk blive helt hysterisk over at lytte til den. Du kender godt det her med, at man hører et eller andet, og så fokuserer på den lyd. Det sker tit for mig, at jeg kommer til at lytte til varmepumpens brummen.

  Fx en eftermiddag, hvor jeg gerne vil tage mig en lur. Nu forleden, da vi var oppe i sommerhuset, skete det igen. Jeg kom til at lytte. Men syntes også, at lyden havde ændret sig. Som om at udedelen stod og slog imod husets mur. Jeg har derfor sat mig i hovedet, at vores varmepumpe skal suppleres med et element, der sikrer, at den ikke vibrerer så meget. Måske noget gummi, som ligesom kan tage stødene og samtidig også lydisolere lidt. Selv om det er en billig varmepumpe, så er den da god og kan holde en del år endnu.