Spring til indhold

To stråtækte historier

  Vi har brugt de sidste to dage på at køre rundt i det smukke, bakkede landskab. Vi har set køer på engene, vi har set små å’er svinge sig igennem der, hvor skellet er mellem ejendommene, vi har set på stråtage og storkereder. Jo, det har været ren idyl sådan at være på en forlænget weekend på Fyn. Min kone og jeg besluttede os for at tage en lille, ekstra ferie her i januar. Vi kørte til Fyn og indlogerede os på en hyggelig kro. Herfra har vi så været rundt i det fynske landskab. Vi har gået lange ture kigget på kønne brugsgenstande i små, yndige købstæder, og vi har nydt bare at have haft tid til os.

  Hvordan får man stråtag?

  Vi har diskuteret, hvordan man egentlig lægger stråtag på et hus. Vi har nemlig set nogle helt moderne huse med nogle meget flotte stråtage på. Det må have været en meget speciel tækkemand på Fyn, der har lagt dem. Meget specielt at se et helt fladt stråtag. Men også meget flot. Jeg kunne godt tænke mig at se flere af den slags tage – også i den egn, hvor vi bor hjemme på Sjælland. Det kunne være spændende at lære mere om det håndværk. Vi har jo brug for nye tanker i byggeriet. Og det må jeg sige: Stråtagene på Fyn, jeg har set har sat en masse gode tanker i gang hos mig. Det har været en stor inspiration. Nu skal jeg bare lære mere om selve teknikken, man skal kunne for at forstå, hvordan et stråtag kan virke og tage sig ud. Når man ved lidt mere om teknikken, kan man ligesom også se det bedre for sig, når et nyt hus og dets tag designes. Og det er jo det, jeg laver: Tegner huse for folk, som gerne vil bo unikt.

  Tækkemand er nødvendig

  Jeg mangler en tækkemand. Jeg har ledt helt vildt efter én, der kan komme og reparere stråtaget på mit hus, men dem jeg har kontaktet, har ikke tid. Det er temmelig trist at tænke på, at jeg skal gå endnu en vinter og muligvis et vådt forår i møde med et stråtag, der virkeligt trænger til at blive repareret. Vi har haft fugle og egern i det. Der er huller og nogle steder, kan vi se, at mosen er ved at få overtaget. Vi bliver vist nødt til at indstille os på en gennemgribende reparation af det. Det nytter ikke noget med de her lappeløsninger hist og her.

  Vil gerne i gang nu

  Hvis så bare vi kunne komme i gang med det. Så ville jeg være meget glad. Men når alle de tækkemænd jeg har kontaktet, siger, at de ikke har tid, så må det jo betyde, at de har rigtigt travlt. Eller også så er de dovne. Det sidste håber jeg da ikke. Jeg talte med én forleden dag, som sagde, at han sagtens kan tage sig af en reparation af stråtag, men at han nødigt ville træde ind på nogle af sine kollegaers felter.

  Det kan jeg godt forstå og respektere, men jeg synes, at han burde i det mindste komme og kigge på taget, inden han på forhånd afviste opgaven. Jeg har nemlig en fornemmelse af, at stråtaget ikke er blevet lagt af en af de tækkemænd, vi kender. Det må være blevet lagt, længe inden de blev udlært. Da jeg sagde det til den næste, som jeg ringede til, lovede han at komme og kigge på taget. Han ville gerne give os et realistisk tilbud. Vi aftalte en tid, men han kom aldrig.

  Jeg ringede ham op, men han sagde, at han var blevet forhindret af forskellige årsager. Da jeg fortvivlet spurgte ham om, hvor jeg finder en tækkemand på Fyn, der vil komme og kigge på taget, gav han mig nummeret til en god kollega, han har. Han kommer og kigger på taget i morgen.